Manligt.se Bloggen

Manlig anorexi

Sjukdomen anorexia är som många säkert känner till mest förekommande bland flickor i ungdomsåren.
Vad som utlöser denna ätstörning är olika från fall till fall med det handlar om mental obalans på ett eller annat sätt. Många celebriteter drabbas av åkomman till följd av de krav som ställs på dem från olika håll och kanter. Deras upp- och nedviktgångar brukar ofta få större tidningsrubriker än världskatastrofer i tredje världen.
Anorexia bland pojkar och män är inte lika vanligt förekommande men ändå vanligare än vad många kanske tror. Symptomen tycks vara de samma i bägge fallen.

Jag har inte bedrivit någon forskning om anorexi, bulimi eller någon annan ätstörning men har trots detta ett par teorier om vad som kan ligga bakom många av fallen.

Det kroppsliga idealet som enligt min definition är de kroppstyper som får mest exponering i informationsflödet, är en dålig förebild. En dålig förebild så tillvida att det inte är naturligt.

Alla vet vid det här laget att tidningsomslag och promotionbilder av alla de slag är retuscherade. S.k. skavanker är ”fixade”. Frågan man då kan ställa sig är om 14 åriga Ellen eller 17 åriga Gustav verkligen fäster så mycket vikt vid det faktum att vad de ser är fejkat?

Utöver denna undermedvetna press att sträva efter en viss kroppstyp tror jag att det finns andra faktorer som kan utlösa ätstörningar. Stress och prestationskrav i alla former kan få hjärnkontoret i obalans och det kan i sin tur framkalla ätstörningar.

Jag tycker det är viktigt att föräldrar redan i mycket ung ålder förklarar för sin avkomma att världen och informationsflödet har minst två ansikten alltid. Blir man uppfostrad till att i redan ung ålder titta kritiskt på allt man exponeras för har man bättre förutsättningar än andra unga som tror att allt man ser är naturligt.

Låt mig avsluta inlägget med lite nyheter från en av rikets journalistiska arbetsplatser:

Paris Hilton söker en ny bästa vän i hennes kommande reality show.
Ellen och Portia som numera är ett äkta par kan tänka sig tillökning. <stort nyhetsvärde, inte sant?
Vänta lite… här kommer en nyhet av ännu större betydelse…Sharon Stone dejtar en 26 år yngre man!
Som om inte detta vore nog? Nä håll i er… Tyra Banks har haft en svenska som gäst i sin show. Nu undrar säkert ni vilken svenska. Vad har vi nu får landskvinna att skryta med. Någon som uppfunnit ett nytt vaccin mot malaria kanske? Nä…Tyra bjöd in Eva Nazemson för att hon skulle berätta lite om spyan hon fick fram i direktsändning under tiden hon var programledare för ett mycket sofistikerat bedrägeriprogram.
Så här kan jag tänka mig att konverstionen mellan henne och Tyra gick till:

Tyra: Welcome to my show, how are you feeling, you know we aren’t sedning live, but still…hahaha
Eva: Oh ohh thank you… i’m feeling ok. And I do not have my period. hehhee
Tyra: So what happened, tell us about your little accident??!!
Eva: Well, I was sitting as a host on this show you now where we fool unemployed people to call in and guess out what word we are looking for. Well it’s more like a lottery to be honest but we collect many peoples A-kassa when they call in. hihi
Tyra: OK?!
Eva: And suddenly I felt ill and puked, hehihahahhiee?!? That’s all. Now I’m very famous!!!


That’s alla folks!!
Welcome back!

augusti 22, 2008 - Posted by | Utseende

3 kommentarer »

 1. Jag har själv haft ätstörningar och jag hör till de som anser att anorexi är en FYSISK sjukdom som utlöses av bantning (som i sin tur oftast är en följd av dålig självkänsla, sjuka ideal mm). De behandlingar som fokuserar på detta (som Mando) har också lyckats bäst, fast precis som med alkoholism så finns det alltid en risk för återfall om man har starka anlag för sjukdomen. Nu till killar med anorexi: jag håller på med fitness, och bland de killar som dietar mycket så verkar ätstörningar också bli allt vanligare, på diskussionssajter har jag läst en del trådar om detta och det får mig att tro att vi tjejer inte har så mycket lättare att få anorexi än killarna ändå. Idealen för tjejer är ju sjukare än för killarna, därmed bantas det mer och fler som har anlag för anorexi eller bulimi drabbas. Om nu också killar får större press på sig att vara smala och med litet fett på kroppen så är risken mycket stor att vi kommer att få se en ökning av dessa sjukdomar även hos dem inom en snar framtid.

  Kommentar av Katrin | augusti 26, 2008 | Svara

 2. Katrin> Du verkar veta vad du talar om och vad det innebär.
  Jag tror tyvärr att ätstörningar bland män kommer bli vanligare framöver. Jag hoppas att du aldrig någonsin igen kommer få problem med det.

  Kommentar av manligt | augusti 27, 2008 | Svara

 3. Kommentar till kommentaren. Anorexi sitter i huvudet.Min dotter har alltid varit så smal att det har varit svårt att hitta kläder åt henne, trots det fick hon anorexi. Det svåra med att bota anorexi, är att man måste lära sig att tänka på ett annat sätt. Vore det enbart fysiskt, skulle man ju bara kunna äta upp sig eller ta ett piller så skulle man ju vara frisk sen. Bantning är en av alla ingångar till anorexin,men inte den enda förklaringen.

  Kommentar av Wilma | december 8, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: